Мајсторијата мојот испосник

Мајсторијата мојот испосник

Многу песни ги започнував со -Ти си за мене,
потоа следи она што срцето знае да го слика,
ред боја ред воздишки па некое тешко бреме,
куп букети и бакнежи и месечина што не вика.
Веднаш окото тоа сонце над сите сонца следи,
како светлината го храни а трепките се пелени,
измиено од солзите како малечко маче преди,
па виножитото и булките низ ливадите зелени.
Ама тоа е програмата за почетничката поезија,
кога перото е премногу остро и хартијата ја кине,
во неа ја нема хероината што пати од амнезија,
бурата на љубовта што најдоцна крај мене мине.
Мајсторијата таа е најзапоставена во оваа сага,
нејзиниот живот на испосник несреќно ја тиска,
таа не може да ја измери никој на златна вага,
во песната моја таа е секогаш почетната искра.
МЈ 2016 г

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s