И љубовта светица не е

И љубовта светица не е

Лагата е одметнатата сестра од вистината,
непозната е причината зашто тие се мразат,
како ѕверови плен што делат во дивината,
двете да не се сретнат на една патека пазат.
И љубовта не е ко светица како што велат,
час едната а час другата во срцето ја носи,
в средина душата жртва паѓа само ја мелат,
било кој одговор познат со логиката се коси.
Ние мислиме вистината е услов за мирен сон,
а лагата како печат во око длабоко стиснат,
и кон едната и кон другата човекот е склон,
на крај двете на небесните рампи ќе свиснат.
Ако тие самите не веруваат едната во друга,
во небрано сте фаќајте си сосема нова пруга.
МЈ 2016 г

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s