Aко смртта се вика поет

Ако смртта се вика поет

Таа и ден и ноќ во сите зборој го демне,
кога пишува или пие кога лаже или пцуе,
кога искинат и каллив се враќа кога ѕемне,
кога е небричан неискапен и на ракија труе.
А доволно е само еден куршум во стихот,
со пиштол од некој шпански музеј раритет
од мртвите песни да се разлее силен кикот,
може и два зарад песните со лош квалитет.
Не, мора стопати да се убие инаку нема спас,
ќе мора на фестивалите зарад него да итаме
за пеколот во љубовта да го читаме на глас,
со него цел живот да биде небеско скитање.
Ако не го погодите во реката да го удавите,
тој нема своја смрт решeте што ќе правите.
МЈ 2016 г

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s