Жедни за почин

Жедни за почин

Имате ли свест за ова мрачно време,
младо чело а бори речни корита суви,
од нечувства товарени со тешко бреме
на најмрачна вест останувате топ глуви.

За радоста да си нем какво е време ова,
молкот да биде ѓавол да тера на злочин,
секој секому несреќа со насмевка му кова
нит сит ниту најаден жеден за малку почин.

Зошто патиштата во мочвари некои водат,
зар не треба да се широки и многу прави,
преку нив од патувањата идеи да се родат,
на животот бурен еднаш ред да му се стави.

Личиме како од потоп да сме се спасиле,
од омраза гласот сменет во ликот гламна,
џелатите и слабостите пак ни се огласиле,
зарад љубов, ја нема, повторно не пламна.

МЈ 2015 г

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s