Време за слава

Време за слава

Можеби сега е време дојдено за слава,
Народ има, слики, има коњ и полна уста,
Бисти, ткаачи, долг јазик, се му е в глава,
Град и име му се последна желба пуста.
..
Другар е, не е господин миленик на етерот,
Композитор на брмчењето на златна мува,
Жив, слава му, со громови го донесе ветрот,
Сонот наш бог му го даде да го брани и чува.

Но, не оди тоа така со два три штури збора,
Ни збор за Филип, Алкесандар или Вавилон,
Зарем Нерон не плаче од секоја негова бора,
Цезар е, кон победнички гозби е само склон.
..
Остана уште дома да ја донесе на раце Теба,
За десет години војна вреден поклон му треба.
МЈ 2016 г

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s