Читање

Читање

Читањето е разговор со многу помудри и поинтересни
луѓе од оние кои имаме прилика да ги запознаеме околу
себе…Она кое суштински ја разликува книгата и пријателот
не се наоѓа во нивната поголема или помала мудрост
туку во начинот на кој што се комуницира со нив-читањето,
спротивно од разговорот, за секој од нас се состои во тоа
да добиеме информација или соопштување од некоја друга
мисла, ама да останеме сами, т.е да продолжиме да уживаме
во интелектуалната моќ што ја носи самотијата а разговорот
истата веднаш ја растура, да продолжиме да се вдахнуваме и да
останеме среде плодната работа на самиот дух.
Марсел Пруст

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s