Љубење сред љубовна бура

Љубење сред љубовна бура

Таа ме погледна со поглед што не ветува
сфатив дека Рим падна
се беше запечатено со врвца и восок,
за да рече:
Крај, се чуствувам како автобус
кој последен се враќа во возниот парк,
празен, не си ни последниот патник
ниту изморен војник
како разлабавена столица
која сака само мала поправка,
како речна фрегата спремна
за топење во сименс-мартиновата…
Не, не сакав да се откажам
и покрај калта, стерилните танцови
љубењето сред љубовната бура…

О, зарем и оваа бреза остаре,реков,
не шумоли повеќе, звучи како песна.
Мајсторка си за финални вечери;
Ова што крвавам не е крв,
тоа што љубев не бев војник,
стално што ти се враќав, патник не бев,
зарем сред бура бурно не те љубев?
МЈ 2016 г

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s