СПУТНИК НА СКИИ

СПУТНИК НА СКИИ
.
Посакувам мала јапонска кујна широка некој аршин,
како на слика во средината масичка со букет цвеќе
две стапчиња на неа за ориз и суши, прозорец карши,
и едно шише Московскаја за идилата полека да тече.
..
Бидејќи сум во Јапонија сакам и Бушидо да си читнам,
во кој нема ништо за размножување на риби и школки,
само знам некој чуден Кодекс е како од сон да рипнам,
или како се спие без перница на подот и без апостолки.
..
После сите вежби и потези како што реков сакам снег,
јас во кимоно /на голо тело/ да правам надвор снешко,
со јапонскиот Спутник на скии да се спуштам низ брег,
со вотката коцки мраз да голтам да речам збогум жешко.
..
Ова е мојата мечта мојот сон без име и без земски срам,
поента е тоа, јас и вечноста ќе се сретнеме еднаш, знам.
МЈ 2016 г

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s