Поезија која ги надминува другите

Господо летературни творци и мајстори поети,
радост треба да пушите наместо отров од пури,
не плачете што полека на пиедесталот сте трети
потиснати од моите нови остри поетски легури.
..
Жално е што мислите дека поезијата е историја,
дека е златна лулка само на некое љубовно чедо;
Не,таа е новиот ваш јазик со посебна меморија,
таа е премин во друга димензија со ново кредо.
..
Зошто на новата поезија и ги ампутирате римите,
ја ѕидате со флоскули од веќе видена парадигма,
таа е жива никогаш иста се побројни и се плимите,
ако во срце ја носам ил ја пеам не фрлајте стигма.
..
Ако сметате моите метафори се само чиста иронија,
не, не е вистина погледнете ја само поетската ѓонија.

Марио Јагоски 2016 г


authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Поезија која ги надминува другите

  1. mario@com.mj.mk напиша:

    Со години се борам со нив знам дека е без успех , се размножуваат како плевел 🙂

  2. Анонимен напиша:

    Tesko deka site ke te razberat,posebno nekoi koi se narekuvaat Poeti..

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s