Свитливиот живот

Свитливиот живот
.
Животот е само изданок на росно цвеќе, свитлив,
што се препелка со исти збор во илјада виножита,
подлога е за табаните во убавите зборој и китлив,
полн со полен, цветови, спори, глуварче што лета.

.
Ќудлива струја е во клетките што свети како луна,
долж постелината на умот, маѓепсан пејсаж, круг,
приказна за дворецот со полни одаи златни руна,
заробен во себе зад оклоп и кожа тој е нема друг.

.

Умее тој да се потсмева на кистот што го сликал,
што мачка бои едни те исти долж душата и тилот,
слеп за сликата од лавот во зеницата што рикал,
на вечниот Икар во него стражар на сонот и пилот.

.
Живот, градина засадена со песни и брусени искри,
мудра река искушение модри риби бисерчиња ниски.
Марио Јагоски 2016 г

Image result for zivot u snu
authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s