ПОЕЗИЈАТА СЛЕДБЕНИК ИМА

ПОЕЗИЈАТА СЛЕДБЕНИК ИМА
.
Во име на поезијата која стенка гладна,
зашто е сотрена метафорската жетва,
не дозволувам стихот да лежи паднат,
со симболи мора да се сее нова сетва.

Семантиката нејзината потреба за сон,
пресушила на изворот од секакви поети,
синтаксата летнала со некој наивен дрон,
граматиката е мртовец и запалиле свеќи.
..
Но, поезијата го има следбеник својот збор,
воскреснува и по секоја нова строфа диши,
им подава рака на сите и на жабите во хор,
за жал месарите и џелатите вешто ги бриши.
..
Затоа упорно барајте метафорски рудник,
само така ќе ја купите макар сте блудник.
МЈ 2016 Г

Image result for losa poezija

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s