Листови

ЛИСТОВИ

се откинуваат од високата липа
ги отфрла како стари заби
ги расфрла низ дворот
и во процепите на керамидите
и во олуците
не го гледа нивниот паѓачки танц
очите и се затворени со сламки
ситни пердуви и суви ливчиња
што ги свиле ќосовите
нејзините нови станари како гнезда
симетрично на две третини од стеблото
нагоре
Мирисот нејзиниот љубовник
ја напуштил одамна
со друга липа во некој богат град
сега се таложи на усните
на некоја гејша или културна
кралска секретарка
во претпладневното или
пладневното матине.

МЈ 2016 г

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s