Гасење на ноќта

гасење на ноќта

по којзнае кој пат претчуствувам
дека се фаќам за кистот и почнувам
со боењето на суштината натопена
во оково од кое капе крв од мастило

присебноста /твој подарок за мене/
в миг ми ги крши прстите и едвај
по некој збор да се спаси и
се разбира оние неуништливите
точки и запирки кои секогаш
одново го подгреваат ритуалот
за срцев ритам до уплашената аритмија

тогаш ја гасиме ноќта
ги соблекуваме ѕвездите без ред
ја започнуваме нашата игра без правила
несвесни за утринската осека
во сликата во која
се размножуваме во исчезнувањето
во заборавот низ теснецот
на нашата немилосрдна раскош.
Марио Јагоски
2016 г

Image result for peints naive

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s