Се по ново старо

Се по ново-старо
.
Денес е ден на сини и бели дамки
на секое минато лице и зрнце сон,
денес талисманите во вид на јамки,
на вратот се бесат како некој ѕвон.
Тоа е суеверие како празна стомна,
за пајакот лавиринт да не ви исткае,
да не се гледа во месечина огромна,
ноќва ѓаволот знае на кого куче лае.
Дрвјата вечерва светлината ја крадат,
гулабите плачат свечено ко бројаница,
ѕидовите со уличните сенки се хранат,
на денов ноќва му е последна станица.
Од утре се по ново-старо ама без дамки,
во нов Вавилон стари маски нови замки.

 

Image result for noc prvog meseca
authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s