Поетот со пивото

Поетот со пивото
.
Се сеќавате на оној поетот со пивото
и неговите доручеци и ручеци флуиди
со секоја песна се качуваше над нивото,
недвосмислен ко денешниве андроиди.
Жените му биле единствен центар и оска,
мотелите и собите во нив филмска лента,
ни пет ни шест ги реставрирал до коска
се до старост со плунка густа ко палента.
Млади стари дури и беззаби црни мачки,
во ноќите му светеле ко лунарни цветови,
без утеха на форум ги нижел и без гачки,
тие задоволни се лизгале во нови светови.
И кога запрела плочата да врти не се фалел,
ги оставал, и лежерно цигарата си ја палел.
Марио Јагоски 2016 г

Image result for bukovski

autorised

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s