СЛОМ НА ВРЕМЕТО

Слом на времето
.
Во најмрачното море на дното плива ли времето,
вината ја осознава бурата во очите над покривот,
плодот ја чувствува голготата на ртење на семето,
месечината ја зесенил некој со топлина во здивот.?

Манастирската тишина ја зцврстува слабата вера,
глувците го напуштаат ли бродот на копното гнил,
часовите што минат од метал се или од точна мера,
зарем во облакот на смртта анѓелот не се сокрил?

Минутите потребни да се почувствуваат ѕидовите,
не исчезнуваат ли во широките процепи и сенки,
зад нив не не` притискат магнетите на половите,
и секој во свое време да ги мине линиите тенки.?

Ако некогаш го почуствувате од тишината звукот,
тоа ќе е првиот слом на времето најавен со пукот.

Марио Јагоски 2016 г

Image result for Interstellar

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s