Месечина

Месечина
Една месечина важна како виножито во ноќ,
ги лаже цвќињата во градината за сон гладни,
ги осветлува сребрено ги милува со студ и моќ,
им ветува бесплатни бакнежи на пупките јадни.
Несвесни се за еднобојноста лице што им бои,
кротки молчеливи уста не отвораат нит латица,
кон небото гледаат немо секој со трепките свои,
темен облак чекаат да ја покрие ко црна птица.
Само јасминот горд многу не оти ја погледнува,
го шири својот мирис низ леите се измолкнува,
знае како од ноќната покана за блуд да се чува,
тивко сенката на облак што наидува ја толкува.
И овојпат на блудницата јалов и беше бакнежот,
облаците беа на смена и набргу го зачу татнежот.
Марио Јагоски 2016 г

Image result for moon in night sky

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s