Еден поет праша

Еден поет праша
.
Eден поет праша:Што очекувате од песната,
да видете како се заведуваат девојки млади,
како есента заминува пред зимата олесната,
како немирот во окото на поетот ќе се всади.
Поет друг сака со стих ветровите да ги смени,
пеперутките да спијат само во стомакот негов,
да стане рибар да го љубат само слатки мрени,
и сите бранови тој да ги пречекува на брегот.
Многу  е,  од такви прашања пресушува река,
и волкот зимата за снегот не ја прашува кога,
дури и старицата крај огнот не прашува, чека,
кога тога смртта со себе ја носи нејзината нога.
Јас никогаш ништо не прашувам само молчам,
со метафори зборам сол во мислата им толчам.

МЈ 2016

Image result for andre masson painter

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s