Првиот лет

Првиот лет

Една мала птичка за час
од гнездо падна на трева,
заплака таа со силен глас.
сите птици дигнале врева.

Околу неа брзо слетале,
ја бодреле која како знае,
на желбата нејзина сметале,
првиот лет ретко долго трае.

Раширила таа крила кротки,
се вивнала сега по втор пат,
убавината на летот ја откри,
во воздухот останала цел час.

Кога во гнездото се вратила
од радост заспала и сон сони,
со птиците за раце се фатила,
летале високо како авиони.

Марио Јагоски
2016 г

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s