Царот сакал Волк да биде

Царот сакал Волк да биде

Цар еден волк да биде сакал
слободен и да живее в шума,
низ планини цел ден да акал,
срни да лови која ќе посакал.

Од царството му се смачило,
чувствувал јанѕа нешто го јаде,
гладен ќе бдее покрај бачило,
само да научи јагниња да краде.

Помислил па си рекол каков волк,
зар има поголем од мене крадец,
од јадења сит не ќе ме боли колк,
лапна печено пиле си скрши јадец.

Царскиот мозок не му збори
дека слободата е царска храна,
живот зтворен во високи двори,
како златен кафез внатре врана.

МЈ 2016 г

 
authorized
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s