Немам ни плата

Немам ни плата

Ноќта само што не почна.
Слезе од такси пред моја врата
Убави нозе, бујни гради, сочна.
Јас за никаде немам ни плата.

Сврти поглед кон еден бик,
потпрен на пежото на врата,
жвака нешто сомнителен тип.
Јас за никаде немам ни плата.

Тргна кон него а продолжи право
се налути бикот како да збесна,
се виде не е лесна прав ѓавол,
со нога удри вратата ја тресна.

Се насмеав тивко и си зборам:
Како е кога не ти фрлаат слама
а само што не почнав да горам,
како и да убава е оваа драма.

Се завртев се качувам изморен
до мојот стан има само пет ката,
за во лифтот со неа бев створен
ама џабе кога не земам ни плата.

Марио Јагоски ( 2016 г)

Image result for Lady of pavement drawing

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s