Нокт

Нокт

Знаете што? Он не чувствува срам.
Изложен е на поглед редовно често,
му се посветува внимание наспрам
сите глупости што не фаќаат место.

Умее он во очите да не` чита и следи,
лагата во реториката ни ја открива,
штом е гризнат, зборот не ни вреди,
друштвен и јавен не се ни сокрива.

Се замислува како ѕвезда нега бара,
без разлика што некокој пат е алатка,
сака сјај кај дамата млада ил стара,
ужива во боите секоја му е слатка.

Расте колку сака не е негова желба,
знае и да се одбрани уште како мал,
штом поцрни под гуша го гаѓа стрелба,
веднаш да се ослободи од црната кал.

Не живее он сам има еден куп браќа,
кој поголем кој помал сите со занат,
секој работата сериозно си ја сфаќа
прстите секој ден на гозба ги канат.
Марио Јагоски ( 2014 ) г

Image result for prst u  nosu

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s