Jaс и Ти

Јас и Ти

Не можеме да бидеме комплементарни,
хиперболични сме, свртени со грбовите,
илузиите ни се спартански,елементарни,
колку ни зборовите кратки на гробовите.

Јас и Ти сме дел од културата, механизам
гладуваме за оспорувањето на секој леток,
и робуваме на уметноста стоп за елитизам,
ја подриваме моќта на рекетот црн Петок.

Не се прејадуваме со љубовен збор Јас и Ти,
зашто на нашиот пуст остров во мени го нема,
само варварите ги негуваат задните намери
поетите немаат чинови под ниедна теорема.

Јас ѕидам скандалозно, со стил аперитив пијам,
ти држиш ритам на високот му даваш значење,
јас без причина те рушам во сонот кога спијам,
Ти во него си, мудра, кукличка и тивко плачење.
Марио Јагоски
2016 г

Image result for sebija nadrealizam

Слика: Милена Павловиќ Барили

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s