ЛЕТАЈ ДИГНИ ГЛАС

Летај и дигни глас

Овој облак што самите го вивнавме ние.
Над главите со потоп сал сака да ни суди,
Човеку, зар со крвави капки лице да ни мие,
Oд здивот наш роден со молњи да не буди.

Зарем нашето небо запалени го светлат свеќи,
Гневот наш непомирлив од исконската драма,
Одново искри, врели пеплишта и црни несреќи,
Проклет гласник од минатото во ликот на врана.

Едно изгрејсонце под него два извора течат,
Oд едниот слатко вино од другиот отров црвен,
Oд првиот пијат низ солзите песните им ечат,
Oд другиот кој пие камa остри со поглед крвен.

Песно моја во окото денес сонце да ти срасне,
Летај дигни глас пламенот твој нема да згасне.

Марио Јагоски

11  Октомври. 2016 г

Image result for МАКЕДОНИЈА

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s