Пристрасен писател

Пристрасен писател

Пијам топол чај од нане лист
читам и вртам страници од книга
одеднаш од етерот екна твист
склопив корици желбата ми згина.

Погледот не сака на претставата крај
ги повикува зборовите јазични труби
на парче хартија да прогласат вечерен рај
кон ликот во книгата да не бидеме груби.

Ја отворам повторно страницата
полека во шолјата го снемува чајот
твистот прекина некој ја смени станицата
читам, ликот главен само што стигнал во рајот.

Колку само е пристрасен овој писател
другите ликови во романот немаат ни име
додека главниот цело време нешто мател
сепак во рајот од задната врата бил примен.

Марио Јагоски 2016 г

Image result for Mouni Feddag

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s