Костенот во денот на амнезијата

Костенот во денот на амнезијата

Костенот беше гол но насмеан
во боцкавата чашка и убаво залегнат
во единствената негова хералдика

Жарот бесрамно црташе бубачки
на нашите заљубени лица дури до зад ушите
јазиците ни се подготвуваа за пишување
на шумски благороднички јазик

Една мала бубачка со бодлив оклоп
со убави бутчиња чекореше таму ваму
за да ни се придружи на гозбата
од расипани погледи

Оваа слика беше златарско есенска
златарите мислат дека е ден
за купување прстен а ние
јадевме костени за денот на амнезијата
без памтење.

Maрио Јагоски 2016 г

Image result for Ewa Juszkiewicz

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s