Лотосова хидра

Лотосова хидра
.
Со секое јазолче на јазиков лотоси растат,
го виткам го прекривам залудно се мачам,
зборот со тебе ги храни во стих се пластат,
на крајот одлетуваат, ме тераат да плачам.

Но, огледалцето со белината ги дочекува,
сонот зад струни јаслите да им ги спрема,
жарот дотекува и длабоко во нас истекува,
смртта се` да отплете чека за се да ни зема.

Мора нешто во јазиков ко иднина да тлее,
од каде во него дотек, истек, воден блесок,
зарем јазол семе е прво, во срце што зрее,
на врвот лотос да раѓа со песна без врисок.

Срце мое,ти па јас жилави ко јазична видра,
сликарот јас, ти творецот на лотосова хидра.
Марио Јагоски 2016 г

Image result for lotus i hidra

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s