Маж сум

Маж сум
Се поистоветувам со ветрот
неговите жени се секогаш млади
ги сакам високите дрвја
но моето приземјување
е целосно и меко низ градината

Маж сум
Cо широки плеќи и лик на светец
крстарам низ морињата а жедта ја гасам
на делтата од вашите реки
кои управуваат со моето кормило
додека спијам во вашите
насликани сништа

Маж сум
Понекогаш сум пронаоѓач
понекогаш возач на пајтон на плоштадот
разбивач на предрасуди
и клучар на бравите од невините брани
зад кои плачат фикциските принцези.

Маж сум
Со одек при земање воздух
и издив што ја мати светлината
на месечината кога се огледува во реката
распарталена руска книга
потоната галија полна амфори
со наупотребливо вино
кога ја кажува вистината

Марио Јагоски 2016 г

Image result for man and women art

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s