врне дожд/што ако

врне дожд/што ако

полека везам стари стихови
за нова иднина како мала завера
како звук на бесна кола или чекор
на лесна жена

надвор врне дожд
што ако ни го подигне воденото ниво
во сите очи пресретнати од љубов некогашна
та почнуваме да се давиме и тонеме
без објавен бродолом

душите го сакаат дождот
полни со зборови кои зад него
ги води до сонцето истата ноќ
кога голтаат бура и водат љубов

врне дожд од кутии писма и животи
паѓа врз соседите врз нивните жени
им ги испира зборовите и
тишината меѓу две рози
само не
моето прогонето срце/

Марио Јагоски

2016 г

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s