Моите полици

 

Моите полици

Ретко се загледувам во полициве
ме потсетуваат на трудни жени
дебелите книги се во средината
набабрени како фискална лента
како осамена крава на ледината

Лево десно од нив
малите новелички раскази
потпреле глава едвај достигаат
до насловот на средина или горе
до името на авторот кој можеби
некаде се удавил во животното море

Најдолу куп илустрации со стари датуми
испружени како љубовници
ловат погледи како проститутки
кои сеуште не стигнале ничиј брак
да растурат

Волшебни се моите полици
како пчелна кошница се
што ја крие матицата онаа
најстарата љубовница на светот
единствената царица на харем
од скаменети трутови во летот

Марио Јагоски
2016 г

Image result for police sa knjigama

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s