Неделна поетска потреба

 

Раскопан канал
црвојадина долж тротоарот
сквернавење на тишината
залегната зад затворените прозорци
од зградата

Брадеста приказна
со капа на главата и завиткана во шал
ја дели од блискиот маркет со
погледот врз далбочината и ширината
на црвојадината

На работ на каналот
замислен мајстор размислува
како да го започне денот
со надоврзување на нова идеа
или старата да ја покрие за вечни времиња

Штотуку не започнал
животот без наслов и вртоглавиот звук
од ѕверовите на четири тркала
замислен како чиста среќа
ако го стигнат или победат мигот

Во погорните стихови песната е стара
како читате надолу така старее
и се распарува како штеп од стари пантолони
јас само ги крпам со јак конец
проврен низ дупчето на мојата илузија
Марио Јагоски 2016 денес ))

Related image

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s