ФAУСТ БЕЗ СОН

Чистилиште сега бараат веќе беспокојните мисли,
изморени, од патувања низ лубовни криви ходници,
во дилеме западнале, да умрат ли во душите чисти,
ил во магијата да се скријат во ноќите со наводници.

Но, слушнале за умирањата, не биле баш така лесни,
без предходно да си ги прочистат од горчина желбите,
соништата да ги завијат во светлина од лицата пресни,
крвта гарант да биде, во вода да не паднат разделбите.

Ангелите за припадноста на нивната душа се побуниле,
сплотиле дни и ноќи во очите на приспивалки дествени,
од далбочините на срцата низ светот гордо раструбиле,
нема никаков договор со фаустовите дела величествени.

Еден веле мајстор беше ја скроил Маргарита што звони,
за љубовта со лик на месечина длабоко во неа да рони.
МЈ

Image result for faust painting

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s