Стихот што не го знам

Стихот што не го знам

Еден стих кој не го знам а мој е
изигрува поштар вест ми носи
за мојата нова љубов
спакуван во мирисот на моето вино
го гледам ситен
без зборови меки
извалкан од талкањето по плочниците
уморен со изгубена глава
некаде на патот
помеѓу животот и смртта
скромен без метафора и слава

Јас не знам сега како
да му заблагодарам
дал беше прв во првата песна
ил трет беше во сонетот без наслов
ниту како преживеал толку долг пат
покрај купишта скршени срца
пијани поети и соништа што сурфаат
по крововите на нотите од месечевата терца

Марио Јагоски

2017 г

Related image

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s