Ништо се` е мртво

Ништо се` е мртво

Ги гледам ова споменициве
на плоштад
по навика барам пријател
да речеме филозофијата
да одгатнам од која страна
ќе ме трефне иницијално задоволство
сакав да помислам на Новалис
тој едноставно би ми рекол
,,што ти е грижа та дома си“.

Понатака си размислувам
/измеѓу јадам пуканки /
и полека станувам морален субјект
кој аналитички ќе продре
низ спомениците со душевни очи
и ќе го препознае нараторот
или низ историјата навигаторот.

Ништо
се е мртво и смртта никого не го интересира
во минувачите со кренати глави
повеќе гледам божанско
така да моето гледиште најпосле
се совпаѓа со она на Платон.

Не сум јас јас ако сличност не најдам
сите имаат смрзнати глави
векови ќе почнат пред нос да им минуваат
и ништо нема да видат
како ние
дури ни сенките наши што поминуваат
крај нив
Се надевам ова и Глаукон ќе ми го потврди.
Марио Јагоски
2017 гRelated image

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s