Кога пишувам поезија

Кога пишувам поезија
/Марио Јагоски/

Кога пишувам поезија
вкусот и го посипувам со филозофија
не за друго туку со таа арома
го кревам нагонот
со неа секогаш да се чувствувам дома
Понекогаш помислувам дека таа
сама по себе не е суштина на поетот
а всушност е само обична роба
се пренесува од очи во очи од уво до уво
сознание кое мора да се проба
Таа е ревносен истражувач
со незгасита жед полна немир
реалноста е нејзиното минато
таа има раце и јазик на разумот
изгрева ко сонце на истокот
најчесто кога срцето и е скинато
2017 г

Фотографија на Mario Jagoski.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s