МОЈАТА ЗЕМЈА

МОЈАТА ЗЕМЈА
/Марио Јагоски/

Знамето на мојата земја
се лелее како лилјан
и тивко клетви прорекува
ги маѓепсува црвено штрковите
го расплакува Силјан
Во мојава земја небото
населено е со месечини
послужнички за миење садови
Во ноќта на сендвичите
што висат на прстенот на Сатурн
зарипнале лавовите свирејќи на контрабас
Чудесна е мојата земја
гајтан нанижан од убави зборови
небосвет од желки мечки и гаврани
Во мојата земја во моите ноќи
нова чума над нова кожа
големи мозоци расплакани огнови
мајки со портокалово млеко
ја гаснат жедта на шатката со црвен клун

2017 Г

Image result for панонски легенди

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s