Калифот и поетот

Калифот ал‒Мансур и поетот

Поетот Ибн Хурме, кој бил наклонет кон пиењето, му пристапил еден ден на калифот ал‒Мансур и му дал песна испеана нему во чест. На калифот песната му се допаднала, па му рекол на поетот: „Кажи што сакаш!“

„Сакам да му напишеш на својот намесник во Медина да не ме казнува кога ќе ме фати пијан“, возвратил поетот.

„Казната за пијанство е со закон пропишана, таа никако не може да се прости или преиначи“, објаснил калифот.

„Јас немам други желби“, рекол поетот и си заминал.

Кога поетот го напуштил дворот, калифот го викнал својот писар и му наредил на намесникот на Медина да му го напише следново: „Кога ќе ти го доведат поетот Ибн Хурме пијан, ти удри му 80 стапа, како што е предвидено со законот; а на стражарот што го довел поетот удри му 100 стапа!“

 

Image result for arapi iz sahare

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s