Биди како отсекогаш

Биди како отсекогаш

Црвен во пустината.
Бел на Арктикот.
Пијан како Рус.
Тивок како Игуатсу.
Не го задевај лавот.
Молчи во утрото на Амазон.
Не се пазари во Стамбол.
Исечи го увото и врзи го.
Не пуштај глас не биди златна рипка.
Не вплеткувај се во тајните на фараоните.
Биди брод пред заринкување.
Барај остров за судниот ден.
Не ја кодоши месечината во ноќта на маковите.
Не биди сводник на сопствените пожуди.
Истреси ги ѕвездите од ракавите.
Задржија само онаа во окото.
Биди мал.
Отпатувај со твоите зелени чекори.
Поздрави го глуварчето,
на патот кон твоето последно патување.
МЈ 2017 г

Related image

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s