Ѕвезден гребен

Звезден гребен

Небо ти моја одајо од син кристал,
сал малце ме чекај да сошијам руба,
ко на гостин што прилега твој чиста,
од стих ќе е најавен со поетска труба,

Под твојата капа затворени сме сите,
на парчето камен дамна што се лади,
точно ко од ракав си ги броиме дните,
на пат кон тебе тргнуваме стари млади.

Ох колку ли коњи си наменило за сите,
долги ѕвездени патеки за нас даруваш,
за да јаваме вечно не броеејќи ги дните,
со цветови на нашите души да царуваш.

Најпосле море наше ќе е просторот небен,
повторно насукани на некој ѕвезден гребен.
МЈ 2017 г

Related image

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s