Достојно изгнанство

 

Како ислужен пастув во мислите в миг се ритам,
полјаните зелени во гривата седа ми се скриле,
ѕвездата од челото ми паднала сега негде скита,
доловите и брдата не ме мамат како да не биле.

Многуте ѕвезди во галопот што ми крепеа раме,
како јужни птици ги снема во мојата есен рана,
страв ме фаќа од здивов што ме стега ко камен,
една со скршено срце да останеше со мене сама.

Галопира крај мене пеперутка на челово ми слета
за изгнанството достојно да ми каже сака нешто,
живот до зајдисонце и наменила судбината клета,
мене ми намени статуа извајана од живот вешто.
МЈ 2017 г

Image result for коњ статуа

authorized

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s