Monthly Archives: м.г

Педофилијата во замав

Dragi Zmijanac сподели врска. пред 7 минути Реакција на Детската амбасада МЕЃАШИ по повод текстот на Никола Шиндре ,,Сексуалноста над рационалноста” Да потсетиме, за авторот на текстот педофилите се „маргинализирана група“ а исто и децата кои според него „сакаат да … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Кралско спиење

Кралско спиење буден сум а спијам на некоја карпа нозете ми ги заплускува некое бранче нешто е сомнително не се мои спијам во некоја градина на клупата покрај масата од масивен мермер со скршена вазна спијам на еден стар резбан … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Вечна прашина врз вниманието

Вечна прашина врз вниманието Чудни се фестивалите секогаш бараат нова приказна, цртежите нови птици, предградијата тивки соби, мостовите зелени реки, очилата јако сонце, галебите сино море. … Неважните се дават во важност, порцелански чинии, скинатите чорапи, помилуваните крадци, пластичните цвеќиња, … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Секој крај на песната е почеток

Секој крај на песната е почеток Ајде да ловиме зајаци, без нагон за убивање без пукање во самракот кога не се гледа. Смртта на ушестите ќе биде одложена нашите намери без капка крв бескрајно одложени до проѕирна хуманост. Ајде, нашите … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Уморен

Уморен Уморен сум од силата на затегнатиот лак врз прашањата. Полека пролетва ги однесе сите мразеви мазно и тивко како летот на пердувот како пиjано синило на небото, во прстиве ми ги остави стиховите и одблесокот на жарта од мојата … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Еден ден

Еден ден Јас не бев во облакот поети мене ме очекуваа. Беа влезени во неизмисленото, ги преместуваа сламените шешири на главите за да не стрчат дресираните ангели на сонцето. Охрид беше нивниот запад на исток. На чекор од мостот во … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Мојот гулаб

Мојот гулаб Еден гулаб слета на мојот балкон. Се вртеше во круг, исплашен и возбуден. Можеби го ловел некој јастреб и успеал да се спаси влетувајќи во овој мој мал расказ. А можеше да биде и врана една од оние … Continue reading

Posted in Uncategorized | 2 Коментари

Сепак има нешто

Сепак има нешто Чудесна свежина влегува низ прозорциве сонцето некаде горе се лути на облаците зошто не чекаат ред и се туркаат пред него, ќе зајде а една слика помалце ќе ја има во рамката на неговиот албум. Полека еден … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Пред да легнам

Пред да легнам Пред да легнам прозорциве зрачат црвено на стаклото се гледам жолто на моменти зелени искри испишуваат бранови од заспана боја. Една насмевната тага прави бранови бели како сатен полека се слеваат како мед над маргаритка. Портокаловото трепери … Continue reading

Posted in Uncategorized | 2 Коментари

Дождот

Дождот Престани со дождот сега кога го исполни ветувањето намачкано со мирис на липа што влегува низ отворените прозорци пушти ја ноќта да одмара остави ги тополите нека си шепотат. Уморен е градот соголена му е кожата за некој да … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар