Дождот

Дождот

Престани со дождот
сега кога го исполни ветувањето
намачкано со мирис на липа
што влегува низ отворените прозорци
пушти ја ноќта да одмара
остави ги тополите нека си шепотат.
Уморен е градот
соголена му е кожата
за некој да се облечете во неа
како невина дественост
а ти само боботиш по тоа олуците
небаре во утрата поганите јазици
ќе ги измиеш.
Престани
остави го сонот нека шета
низ маалските куќички во минатото
твое да си заминеш низ текот на реката
тивко со остатоците
од калливата алчност на безрбетниците.
МЈ 2017 г

Image result for киша

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s