Пред да легнам

Пред да легнам

Пред да легнам
прозорциве зрачат црвено
на стаклото се гледам жолто
на моменти зелени искри испишуваат
бранови од заспана боја.

Една насмевната тага
прави бранови бели како сатен
полека се слеваат како мед над маргаритка.

Портокаловото трепери
нанесува релјефи од сино и сребро
а јас немо и вкочанет го подавам срцето
кон Касиопеја и не сакам да ми го врати.

Ме делат од растежот и гордоста
како непознат страв и новороденче
што го присвоило златото во својот сон
боите на ноќната поента
пенлива и скарлетна како твојот глас
што ме бара.
МЈ 2017 г

Image result for usne vrele

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Пред да легнам

  1. Daisy напиша:

    Paleta obojenih reci u jednoj pesmi. Savrseno!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s