Вечна прашина врз вниманието

Вечна прашина врз вниманието

Чудни се фестивалите
секогаш бараат нова приказна,
цртежите нови птици,
предградијата тивки соби,
мостовите зелени реки,
очилата јако сонце,
галебите сино море.

Неважните се дават во важност,
порцелански чинии,
скинатите чорапи,
помилуваните крадци,
пластичните цвеќиња,
воспаленијата на крајниците,
звучните бакнежи во празно,
остарените кралици,
старите албуми,
и вечната прашина врз вниманието.

Се` е чудно и неважно,
се помалце зависно од фрлената
невидлива коцка на денот
и силата на стисокот од тишината
што ја ремети нашата птица
во градите.
МЈ 2017 г

Related image

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s