Каде што кавалите ветер пијат

Каде што кавалите ветер пијат
*
Каде што кавалите ветер пијат,
планините тежина си мерат,
небото облаци си шие,
и потокот без лузна бучи
сртот чија песна учи.?

Тие не виделе море,
нивната тајна ко срна в шума шета,
и најмал шум ко водопад им вреви,
секавици сонца им се
простирка мека од
мирисливи горски треви.

Облаците со едра бели,
еднствени кораби кон непознато море,
товараат златни сенки,
довикуваат бран од мрмор,
да заплисне волчји очи
сред завивањата и криковите тенки.
Таму каде што кавалите ветер пијат.
МЈ

Related image

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s