Јас ве читам и вие знаете дека е така…

Јас ве читам и вие знаете дека е така,
зашто јас оставам секогаш пишан траг,
дали е насмевка или поздравче со рака,
како неважна комета на небесниот мрак.

Годиниве десет под кој се криевте праг,
божем во потрага по изгубената поезија,
ја ослободувате од некаков љубовен враг,
станувате факири на најнова синестезија?.

Не драги мои “поети“ и “поетеси“ на денот,
не срамете се од моите стихови што демнат,
тие не се ловци да ви го распарчат пленот,
од кич и студот зад вас тие плачат и ѕемнат.

А вие книжари на записот измеќари и слуги,
силувачи на светлината во која стихот пее,
не тискајте песништа со оловните раце груби,
поезијата е жито,  до златниот сјај долго зрее.

МЈ 2016 г

Image result for писац и поезија

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Јас ве читам и вие знаете дека е така…

  1. mario@com.mj.mk напиша:

    тискачи* -издавачи

  2. mario@com.mj.mk напиша:

    Фикусите се самолелплива трака псеудо молк безначаен скршен колк. Мислам на ѕиркачите и родот нивни влекачите најслаткиот лов за фарисеите на зборот тискачите* 😀

  3. Neskov Rade Radivoe напиша:

    Мислиш на Фикусина ???

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s