Столицата

Столицата на која седам

Столицата на која седам,
удобност не ми нуди,
тврда е стара и расклатена,
разновидни болки ми буди.

Не не, не се тоа длабоки и остри,
само често менуваат агол,
изнудуваат крик и псовка,
стихот го формираат нудат мостри.

Верувајте јас понекогаш со неа зборам,
што не се најде црв, брашно да те стори,
а таа едно тихо ,кврц, кврц ко да гори,
не е време за клетва, вели, ајде твори.

И така, таа и јас еден сраснат апартман,
заборавено задоволство утеха стара,
таа без мене престол ненаследен,
моите песни без неа сирачиња,
како на дожд скиснати мачиња.

Марио Јагоски
2017 г

Image result for писац и поезија

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s