Просјакот е стар

Просјакот е стар.
Стои на аголот од улицата блиску до пекарата.
Во рацете држи молив и парче бела хартија.
Долгата седа коса и брада оддаваат интелектуалец
многу повеќе од мојот впечаток здобиен со еден
поглед врз хартијата што му трепери во исушената рака
на која јасно се гледаат чисти и јасни потези на стрелки
кои означуваат некакви координати.
Си бил професор му велам , архитект
техничар или …? Да, јас…раскрсницава со семафоров
пред нас се грешка, погрешно се обележени ,
гледате секој момент ќе настрада некој…како мене, рече.
Ајде ајде, му велам, ќе го исправиш ти тоа, знам.
Му тутнав една педесетденарка во раката беше
наменета за некое тесто во пекарата на аголот
но поради жештината и затвореното училиште
отспротива затвориле.Денес го видов пак на аголот
семафорите не работеа настанат хаос од возила, се случила несреќа…
МЈ 2017 г.

Related image

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s