СКРИБОМАНИЈА

Скрибоманија или желба за постоење ( ОРИГИНАЛ ТУКА)
Новото доба и современите комуникации неизбежно доведоа до отуѓување на човекот. Но, човекот сепак е социјално битие (барем повеќето) – и покрај  изолацијата- неопходна му е и потврда од другите. Бидејќи пишувањето бара минимум инвестиции на материјални ресурси (кога станува збор за интернетот и социјалните мрежи), преплавени сме  со дела на несреќни суштества кои се уверени во сопствената генијалност и сите конструктивни забелешки ги оправдуваат со  флоскулата дека за вкусовите не се расправа.Тоа е неспорно, но ако го разменуваме  личното доживување  помеѓу Бах или Брамс. Но, колку може да биде издржана споредбата помеѓу Чајковски и Халид Бешлич.Очигледно, ваквиот пристап ја губи својата основа.
Без читање на никаква литература (надвор од дефинираната лектира задолжителна  во основните и средните училишта) поведени од  стихуваната форма усвоена во гореспоменатиот  период, како и зачинета – најчесто – со сопствените страдања, влегуваат во апсолутно непознат простор во кој се губат. Со  наведеново избегната е секојдневната стапица да не се потпадне под било чие влијание и да се продолжи со артикулирање на сопствен  автентичен израз. Ако на ова се додаде и се римуваниот стих (особено глаголските рими) само зајадливците не можат да не ги забележат таквите крунски дела.
За среќа, во срединава каде  живееме не постојат вредносни системи, па редовно се случува на некои бедни автори (чија креативна  специфичност е составена од стајлинг превземен од поводлива фантазија со препознатливи боемски атрибути – кога веќе не се поседува дело што е помалку важно), да им се доделуваат и награди. Приказната се сведува на тоа  дека упорните успеваат. Со претходно споменатото се изнаоѓаат и учени експерти кои од (материјални) убедувања ќе изнајдат оправдување за етаблирање на делото.
На средината и е битно да има таков витален сегмент бидејќи е неопходен за цивилизациски дострели. И тоа најчесто на локално ниво. Кога станува збор за интернационализација на делото за која се бара  врвен квалитет се посегнува по институцијата на меѓудржавна размена каде истите се поканети. Се се сведува на “да сакаш”, а кој уште живее од работа. И така во недоглед …
Ако се занимаваме со подетална анализа на влезниот конгломерат ќе стане јасно дека се работи за  психотерапевтски момент кој им се сугерира на заболените со цел да се  ослободат од фрустрација. Проблемот се јавува кога тој и таквиот израз станува норма, бидејќи и оние кои знаат се плашат  да  влезат во дуел, затоа што секогаш изманипулираната јавност ќе застане на страната на “послабите”.
И тоа не е толку лошо, но да им го простиме тоа – тие не знаат што прават. И тоа дека најмиризливото цвеќе расте само на квалитетно ѓубре …
Емир Соколовиќ

Постот е на некогаш популарен блогер ,,Гоше“

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Песни Вардарки / Марјан Јакшоски/

Мојата врбаМојата врба долго ќе е сама,косата до вода не и допира,тажна како тибетска е лама,реката не и збори не сопира.Брановите свиле поглед бел,лазат како полжав на сув пат,и бакнеж нема влажен и врел,од месечко само ветер и трат.Потонал образот речен за лакт,еликсирот нејзин што го пие,лирата што везе од бранот такт,есен сува ни откаде дожд да лие.Мојата врба со распуштена коса,на сите страни сега ветер ја вее,птици нема со песна да ја росат,сал ми в мисла слика нејна тлее.marjan@com.mj

28Rozeta Atanasova, Mirjana Svetozarevic и 26 други6 коментариВидено од 105Ми се допаѓаКоментирајСподели

Коментари

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Марјан Јакшоски / Современа македонска поезија/

Marjan Jakshoski

10 ноември во 12:50  · Споделено со Јавно

Јавно

Циклус од Современа Македонска Поезија,со кодвор од неа. Крадне е , време за второто кафе! 🙂#галактичкицреши#сонотнапупките#тишинитевомојотхрам#мостовиодвиножито

Posted in Uncategorized | 1 Коментар

Тишините во мојот храм

Драги читателки и читатели

Новата книга поезија која ја најавував за Септември го проби рокот уште за еден месец поради ситуацијата која и самите ја чувствувате и следите.Насловот на книгата ќе биде ТИШИНИТЕ ВО МОЈОТ ХРАМ. Сакам , како и во претходните книги ваше мислење за дизајнот на кориците, за кои според содржината на песните во неа мислам дека поптполно ќе задоволува. Книгата ќе излезе од печат за десетина дена. Благодарам што ме читате.

Марјан Јакшоски

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Лазурна мисла

Лазурна мисла
.
Ќе пишувам уште, нов извор ќе дупчам,
како клукајдрвец во самотно суво дрво,
сал звукот да го разбудам а не да чмае,
да не зацари тишина за да почне црвот,
стихот до го изглода ниту миг да не трае.
.
Не дека немоста ми пречи и таа ќе знае,
кога -тогаш ќе рикнам ко в џунгла лавот,
ќе растреперат пајажините во мојот сон
зборовите пајаци ќе го соблечат стравот,
ќе се тркалаат по нитите најавени со ѕвон.
.
Ќе се размавтам ко пијан сликар со кист,
на платното што гледа не нацртана жена,
во мислите веќе и бои коси и нежни бедра,
облечена во свилена мрежа ко риба мрена,
со неа на брегот ноќе гази во ноќта ведра.
.
Хартијава е гладна како пролетна полјана,
ме чека сеач да бидам да и посадам руно,
со љубовни стапалки да се храни жешки,
за осамен гулаб во него да го остри клунот,
лазурна ми мисла низ ова да мине пешки.
marjan@com 2020 г
copyright

Girl Lying in Grass Stock Photo - Alamy

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Според нежноста и зборот

Според нежноста и зборот
.
Во мојата песна светлото има
илјада бои
според нежноста е како твојата коса
според зборот како твојата уста
Сонот ми е часовник без стрелки
место време ги брои чукањата на срцето
и капките солзи со кои ги поиш дождовите
единствена причина за плачење
над празната постела
Кога ноќта ќе вечера слатки ѕвезди
а нам ќе ни дојде време за љубов
ни откаде секавици ко разулавен пес
умираме со песна без стварност
притаено како фрлена коцка
која навестува број на паѓања
во волнената бездна меѓу искрите
огновите и молчеливите смешни пророштва
Нема неправда нема сомнежи
се е багаж затворен во мислите
а тие како писма неотворени на ветрот
слетуваат на погрешни адреси
и никој не посега по нив
нема кој да ги прими кој да ги отвори
Во очиве се уловила некоја птица
се препелка во песнава
ќе ве напуштам да не ми замине
некаде меѓу гранките
кајшто не можам да ја досонувам…
МЈ

 
 
Преведена на англиски од колега поет!
 
According to the Tenderness and the Word
.
The light in my poem has thousand colours
According to the tenderness it’s like your hair,
According to the word it’s like your lips
Мy dream is a clock without hands,
It counts my heartbeats instead the time,
It counts the teardrops you feed the rain with –
The only reason for crying over the empty bed.
When the night dines sweet stars
And our time for love comes from nowhere
With lightnings as a rampart dog,
We die with a song out of reality,
Hidden as a thrown dice
Which foretells numbers of fallings
In the soft abyss between the sparks,
the fires and the quiet funny prophecies.
There’s no injustice, no doubt,
Everything is a luggage locked in the thoughts,
And they land at wrong addresses
As unfolded letters carried by the wind,
And nobody reaches for them,
There’s nobody to receive and open them.
There’s a bird caught in the eyes,
It’s rolling in the song.
I’m going to leave you so it wouldn’t fly away
Somewhere between the branches,
And I wouldn’t be able to complete my dream.
.
Мarjan Jakshoski from Nord Macedonia 🙂
copyright
 
 

Black And White Rose Flower. Watercolor Paintings Of Roses And ...

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Галактички цреши

Збирката песни поезија Галактички цреши на поетот Марјан Јакшоски која во Македонската поетска јавност е пријатно изненадување доживува трето издание откако првите две беа продадени за само два месеци што е преседан во денешно време кога читателската публика е се помалку и издавачките куќи се соочуваат со големи тешкотии своите изданија да ги продадат на пазарот дури и по цени кои не се исплатливи и не можат да ги покријат трошковите за издавањето.

Најиндикативно е што збирката Галактички цреши никаде во јавност не е промовирана ниту за неа постои било каков продажен маркетинг. Оние кои ја читале се пријатно изненадени од стилот на кој е пишувана , ненаметлив, современ и непатетичен. Писателот Марјан Јакшоски од нему познати причини не соработува со ниедна издавачка куќа а книгата ја доставува лично до секој што сака да ја купи со претходен договор како сака читателот да му биде доставена.

Втор настан кој го бележи писателското деби на Марјан Јакшоски е новата втора збирка поезија под име Сонот на пупките која како и предходната бележи голем пораст на продажба. Интересно е што писателот остварува лични конаткти со многумина кои ја купиле книгата за да ги слушне впечатоците и критиките. Најчеста критика која може да се слушне е таа што книгата е пријатно изненадување после македонските доаени како што се Блаже Конески, Ацо Шопов, Влада Урошевиќ , Јаневски, Матевски но, и посовремените кои се уште творат…

Во моментов можат да се нарачаат и купат двете книги по цена од 200 ден. на телефон 075 441 405 .

Текст: М-р Гордана Костовска – Скопје

https://www.facebook.com/groups/210820079599764/

 

 

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Сакам многу

Сакам многу

.

Ниту јас ниту зборовите ми се совршени

не судете ми пред да си ги погледнете рацете

проверете дали ви се чисти.

Очите понекогаш знаат да ми се матни

сребрениот сјај пред нив да гасне

полека како ѕвезда што се оддалечува.

Чувствувам некаква наредба

треба да исполнам задача

да најдам начин да ја оценам убавината

и да ја стркалам по земјата за да го зарази светот

со живот преполн инспирација

со меморија полна совршени песни и заложби.

Зад сето тоа мора да се влечат некои сенки

грешки и апсурди но, по пат треба да тонат

во калта или прашината на заборавот.

Сакам да го сторам тоа и заслуга да ми биде

за да ја отворам вратата на нов ден

што ќе го започнам со висок дух

растеретен од сите глупави изрази и фрази

Јас сум тоа што мислам дека сум

се напрегам да не је менувам смислата

само по некој тон варијација или нијанса.

Сакам многу и катаден се обучувам да сакам.

Не можам да чекам сето ова друг да го стори.

marjan@com 2020 г

copyrigt

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Мојата книга бел падобран

Мојата книга бел падобран

.
Денес ги отуѓував моите песни
а во сите нив беше ти
во сите линии на дланкиве
те подавав на туѓи раце
насмеани ликови со ведра душа
не слушнав крик нит болка
да се слуша

Книгата планинарка величествена
се нишка по работ на еден срт
се отвораше како бел падобран
ниедна ѕвезда од неа не падна
ниту ветрови и громови плукна
дури ни бенките твои млади
како гулаби  ниедна не гукна

Радост блажена и тивка ме обви
како вулкан заспан ѕвездено небо
ширеше страни во нечии меки раце
се подигаа рамена
кратки реченици слушав чиниш хаику
прекрасни се друже
смирен сум ќе има ли за тебе замена

Мислев ќе бидам пијан
како вечерта кога во неа ѕвезди
се пораѓаа но, не
дел од тебе остана во мене
твоите фустани езерски очи
младоста жедна отисок во песокта
и сите наши допири во жешките ноќи
МЈ 2020 г

cpyright

Фотографија на Марио Јагоски.

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Марјан Јакшоски

За првпат од десетгодишното творење оваа година
2020, од печат излегоа две збирки песни поезија
под име Галактички цреши и Сонот на пупките.
Збирката Галактички цреши е отпечатена во
310 примероци. Околу 300 книги  се распродадени за 30 дена на мое големо изненадување. Изненадувањето е дотолку поголемо што книгата никаде не е промовирана ниту е рекламирана освен скромна најава на ФБ.
Втората збирка песни поезија Сонот на пупките веќе
е во продажба од 23 Мај откога е и отпечатена.
Заинтересираните читатели ќе можат да ги купат и двете,
/ деновиве излегува од печат и првата како второ издание/
комплет за 350 денари. Поединечно, првата е 200 ден а, втората
е 180 денари. Број на телефон о75 441 405.

cover photo, Нема опис за фотографијата.

Posted in Uncategorized | Напишете коментар